Turkse diplomaten Mosul gegijzeld – Onderhandelingen lopen

Het Turkse consulaat in Mosul in Irak is overvallen door de extremistische ISIL-militanten. Daarbij zijn 49 medewerkers gegijzeld, waaronder de consul-generaal.
Turks.nl Redactie

Dat melden Turkse media.

De militanten dreigden met een bom toen ze binnen wilden dringen. Daarbij zijn volgens bronnen geen gewonden gevallen.


Updates, recent naar oud:

Update 13:15 – NTVMSNBC meldt dat de 31 gegijzelde vrachtwagenchauffeurs eerst zijn vrijgelaten door de ISIL, maar daarna weer zijn ontvoerd door een andere groep. Verschllende media beweerden dat er vijf miljoen dollar losgeld is gevraagd.

Update 11:50 – Al Jazeera meldt dat Turkse F-16 boven Mosul vliegen om het gebied te verkennen voor een mogelijke operatie. De verkenningsmissie is in samenwerking met de Iraakse regering, aldus Al Jazeera. Turkije meldt dat een militaire ingreep wordt uitgesloten.

Update 11:00 – Autoriteiten melden volgens ntvmsnbc dat de onderhandelingen lopen, en dat er meningsverschillen zijn binnen de ISIL.  Een deel zou voor vrijlating zijn terwijl een ander deel zich daartegen verzet. Een militaire ingreep wordt uitgesloten.

Update 09:00 – MHP-leider Bahceli uit stevige kritiek via zijn twitteraccount over de gebeurtenissen die gebeuren in Mosul. Hij vind dat de gegijzelde turken zo snel mogelijk gered moeten worden. ”Turkije heeft het in zich, heeft de kracht om de mensen te redden en ISID te verslaan. De terroristen van Mosul heeft 49 van onze mensen gegijzeld en zetten Turkije voor gek. De hartverscheurende situatie heeft mijn aandacht, die ik elke seconde volg.”

Update 21:30 – Het consulaat is door de Turkse ministerie van uitenlandse zaken twee dagen geleden verzocht het gebouw te verlaten en te vluchten naar Noord-Irak. De consul-generaal heeft dat geweigerd, omdat dat gevaarlijker zou zijn. Daarop liet de ministerie het initiatief over aan de consul.


Gisteren is Mosul overgenomen door de ISIL. Zij breiden zich uit ook naar gebieden waar veel Turkmenen wonen. Eerder hebben zij meerdere Turkmeense dorpen en steden overgenomen. Vandaag kwam het bericht dat 49 mensen die werken in het Turkse consulaat zijn gegijzeld, waaronder consul-generaal Yilmaz Ozturk. 

Ook zijn er berichten dat minstens 31 Turkse vrachtwagenchauffeurs zijn gegijzeld. De militanten melden dat de personen zijn meegenomen naar het hoofdkwartier van de ISIL. 

Turkije
De Turkse minister van buitenlandse zaken heeft fel gereageerd op de gebeurtenissen: “Er moet niet getwijfeld worden over onze kracht, en de maatregelen die wij zullen nemen voor de veiligheid van onze burgers. Als hun wat overkomt, zal dat het meest zware antwoord krijgen. “

NAVO
Turkije heeft de NAVO gevraagd voor een spoedbijeenkomst om de gebeurtenissen in Mosul te bespreken. Ook heeft premier Erdogan gebeld met Joe Biden, de vicepresident van de Verenigde Staten.

Wordt aangevuld.. 

Turks.nl / Merve Berber