Turkse dokters wekken ‘dode’ man tot leven

Een 40-jarige Turkse man is in de hoofdstad Ankara op een wonderbaarlijke manier opgestaan uit de dood. Bulent Sonmez, vader van twee kinderen, kreeg een hartaanval dat hem net niet fataal werd.
Turks.nl Redactie

Het hart van de man stond stil toen hij in het ziekenhuis aankwam. Omdat doktoren het hart van vader Bulent niet op reguliere wijze werkend kregen, gooiden ze hem in een ijsbad. Zijn lichaamstemperatuur werd afgekoeld tot 30 graden om het effect van zuurstofverlies tot een minimum te beperken. De poging was succesvol.

Bulents hart begon weer te kloppen en zijn lichaamstemperatuur kwam binnen 24 weer op orde. Maar de vreugde bij de artsen en echtgenote Sibel Sonmez duurde niet lang. Het geheugen van Bulent bleek aangetast; hij was de helft van zijn leven vergeten.

Tegen Mirror zegt Sibel dat het leek alsof ze in een film zat. “Ik wist niet hoe ik hem duidelijk moest maken dat we twee kinderen hebben. Zelfs met foto’s kon ik hem niet overtuigen.” Nu, acht maanden later, heeft de man het grootste gedeelte van zijn geheugen weer terug en herkent hij zijn familie weer.

De zogenoemde ‘hypothermische therapie’ is een behandelwijze die tegenwoordig nauwelijks wordt gebruikt wegens het grote risico op hersenschade. In Engeland wordt het na schriftelijke toestemming van de familie nog toegepast. “We hebben het risico in dit uitzonderlijke geval genomen, omdat onze patient al ten dode was opgeschreven”, aldus de behandelende arts Omer Zuhtu.