Turkse ex-minister veroordeeld in schandaal

De voormalige Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Mehmet Agar, is tot 5 jaar cel veroordeeld in een rechtszaak rond het schandaal ‘diepe staat’.
Turks.nl Redactie

Daarbij werden halverwege de jaren 90 de banden tussen regering, leger en georganiseerde misdaad aangetoond. Dat melden Turkse media donderdag.

Agar is veroordeeld wegens het „oprichten van een gewapende organisatie bedoeld om misdaden te plegen”. De affaire heet ook „Susurluk” naar het plaatsje in West-Turkije waar in november 1996 een merkwaardig auto-ongeluk plaatsvond, waarbij een hoge politieofficier, een ultranationalistische huurmoordenaar en een parlementslid betrokken waren. De samenzwering beoogde de Koerdische afscheidingsbeweging PKK uit te schakelen en de PKK-leider calan te vermoorden..

Agar trad daarom af, maar keerde terug in het parlement, ook als leider van een politieke partij. Dat heeft hem van vervolging gevrijwaard. Sinds 2007 zit hij niet meer in het parlement en kon een rechtszaak beginnen. Hij is de eerste hooggeplaatste betrokkene in het Susurluk-schandaal die is veroordeeld. 

Bron: telegraaf.nl

  • Loading...