Turkse jongeren massaal ongelovig [onderzoek]

AvatarTurks.nl Redactie

Turkse jongeren kiezen er massaal voor om ongelovig door het leven te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek in Turkije.

Het bureau Gezici Araştırma deed onderzoek naar levensperspectieven en politieke voorkeuren van de jongste generatie, genaamd Gen Z. Zij zullen naar verwahting de toekomst van het land bepalen: zo zullen 1 op de 5 stemgerechtigden tijdens de verkiezingen in 2023 uit de Gen Z komen.

Tijdens het onderzoek werd ook een vergelijking gemaakt in perspectieven tussen de Gen Z en de generatie ervoor. Daaruit blijkt dat er flinke verschuivingen plaatsvinden in hoe jongeren kijken naar het leven.

Religie

Het lijkt erop dat aspecten als afkomst, geloof, taal en sekte van minder groot belang is voor de Gen Z. Zo is 82% van de ondervraagden bereid om te trouwen met iemand van een ander geloof of sekte. Bij de generatie ervoor was dat slechts 32%.

De meest opvallende is de uitkomst dat 28,5% van de Gen Z ongelovig is en slechts 15,7% is praktiserend moslim (bidden en vasten). 55,8% bidt of vast nauwelijks.

Driekwart van Gen Z vindt rechtvaardigheid, democratie, vrijheid en kunst van levensbelang. 78,6% is pro-EU, terwijl slechts 35% van de voorgaande generaties pro-EU is.

Politiek

Gen Z keert de hedendaagse politiek de rug toe, blijkt uit het onderzoek. 69% kan zichzelf niet plaatsen in een politieke stroming als kemalist, nationalist of conservatief. Verder geeft driekwart aan niet te stemmen op de AKP of MHP.