Turkse Koerden dissen Nederlandse PKK-journaliste

Turks.nl Redactie

Turkse Koerden hebben PKK-journaliste Frederike Geerdink voorschut gezet op Twitter.

De journaliste, die een jaar verbleef in PKK-kampen en zelfs een wapentraining van hen kreeg, uitte kritiek op burgemeester İmamoğlu van Istanbul.

Geerdink vroeg zich af hoe İmamoğlu de Koerden liet voelen die op hem gestemd hadden omdat hij de initialen T.C. liet zetten op het gemeentegebouw.

Veel Turkse Koerden reageerden eronder en lieten duidelijk blijken dat zij als Koerd zijnde geen enkel probleem hadden met het gebruik van de initialen van de Turkse republiek.

T.C.

T.C. staat voor Türkiye Cumhuriyeti (Republiek Turkije). De initialen stonden bij logo’s en borden van overheidsinstellingen, maar werden massaal verwijderd door de AK Partij van president Erdoğan. Voor veel aanhangers van de seculiere oppositie was dat een teken dat de AK Partij tegen de seculiere republiek is. Erdoğan verdedigde de besluiten door te stellen dat het onnodig is. “De overheidsinstellingen zijn toch niet van Frankrijk of Duitsland”, zei hij in een interview.

In de gemeentegebouwen van Ankara en Istanbul zijn die initialen geplaatst door de nieuwe burgemeesters van de oppositiepartij CHP nadat die metropolen werden gewonnen van de AK Partij, wiens politici de metropolen al een kwart eeuw leidden. De seculieren deden hetzelfde in andere gemeentes.

Ook de nationalistische MHP, die zelfs een alliantie vormt met de AK Partij, deed mee aan de trend. Onder andere in Silivri, de enige deelgemeente van Istanbul waar MHP de verkiezingen won, zijn de initialen toegevoegd aan de borden bij het gemeentegebouw. De nationalisten deden dat in meerdere gewonnen gemeentes.