Turkse lira herstelt snel na couppoging

De Turkse lira wist de verliezen van de afgelopen weekend in een halve dag voor de helft te herstellen. Dat meldt de economie-site Bloomberg HT.
Turks.nl Redactie

Na de mislukte couppoging zag de Turkse lira een sterke daling van 4,6%. Volgens Bloomberg was het de sterkste daling in acht jaar. In slechts enkele uren nadat de beurzen werden geopend op maandag, werd het verlies al voor de helft teruggedraaid.

De waarde van de euro steeg na de couppoging van 3,21 naar 3,33. Op dit moment is een euro 3,26 Turkse lira waard. De dollar zag in één klap een stijging van 2,89 naar 3,02. De stijging is nu voor de helft teruggedraaid tot 2,95.

Economie-experts verwachten in de komende tijd lichte schommelingen, maar blijvende schade wordt uitgesloten. De Turkse beurs zag op maandag wel een daling van 4,81%. Vooral bedrijven die bekend staan met hun banden met de Gülenbeweging verloren veel waarde. Ook de aandelen van Turkish Airlines zagen een daling van 10%. Dat komt voornamelijk door de gecancelde vluchten en de boycot van de Verenigde Staten op vluchten van Turkish.