Turkse Nederlander (22) schiet familievriend in z’n bil, want “hij noemde me hoerenzoon”

Turks.nl Redactie

Er is 3,5 jaar celstraf geëist tegen Kaan K. (22) uit Enschede voor het schieten op een rivaal van zijn familie. Het slachtoffer werd in een bil geraakt. Justitie eist vrijspraak voor K.’s vader Ayhan (45), die wordt verdacht van medeplichtigheid.

Vader en zoon K. gingen zondagavond 9 juli 2017 verhaal halen aan de Gerststraat, in de Enschedese wijk Stadsveld. Kaan werd namelijk eerder op die dag ‘hoerenzoon’ genoemd en er werd naar hem gespuugd vanuit een auto, voor een stoplicht.

Officier van justitie Liane Grooters nam het Kaan kwalijk dat hij op klaarlichte dag, in een kinderrijke wijk ‘als een op hol geslagen cowboy’ om hem heen had geschoten. “Omdat je beledigd wordt? U was al voorbereid op escalatie”, vind Grooters. Volgens de aanklaagster nam Kaan een doorgeladen pistool mee. Het had volgens haar heel anders kunnen aflopen.

De familie K. zat die zondagmiddag op het terras van restaurant Constantinopel aan de Haaksbergerstraat in Enschede. Voor het stoplicht stopte een auto met het latere slachtoffer. Hij zou vanuit het portier richting de familie hebben gespuugd. Beide kampen, eerder goed bevriend en van Turkse komaf, hadden ruzie. Vader Ayhan zou vreemd zijn gegaan met de vrouw van de spuger (en het latere slachtoffer).

Vader, zoon en een hulp van hun vloerenbedrijf reden met hoge snelheid naar de woning van de man, aan de Gerststraat. Ayhan K. beweert dat ze naar het huis gingen om het uit te praten. Maar zijn zoon zou meteen al een klap hebben uitgedeeld. Het werd slaan en duwen.

Toen Kaan voor ‘hoerenzoon’ werd uitgescholden, trok hij een, waarschijnlijk doorgeladen, pistool vanachter de broeksband. Kaan verdedigt zich: “Ik was beledigd. Ik hou ontzettend veel van mijn moeder.” De vrouw des huizes kwam met een hamer op hen af. Kaan zou haar hebben bedreigd en uitgescholden.

Kaan schoot eerst twee keer, waarbij hij volgens getuigen op het slachtoffer richtte. Deze liep hard weg, waarna Kaan nog twee of drie keer afdrukte. Volgens het slachtoffer hoorde hij de kogels langs zijn hoofd suizen. “Als vliegjes langs mijn oor”, aldus de man, die geen aangifte wilde doen.

Hij werd geraakt in een bil, mogelijk door een afketsende kogel. Kaan zegt dat hij bewust misschoot. Een kogel veroorzaakte een lekke autoband.

Aanklaagster Grooters vindt dat de zoon zich schuldig maakte aan een poging tot doodslag, bedreiging en vernieling. De eis: 42 maanden cel. Kaan zit vast sinds 12 juli, oftewel 259 dagen.

De officier acht niet bewezen dat vader, die eerder 45 dagen was opgesloten, medeplichtig aan de schietpartij is. Wel eiste ze 150 uur werkstraf voor het slaan van het slachtoffer.

Het vonnis wordt uitgesproken op 10 april.

  • Loading...