Turkse officieren in het beklaagdenbankje

Door | Algemeen


Dit moest leiden tot chaos waardoor het leger genoodzaakt werd de macht te grijpen. Zie hier het scenario Sloophamer. Niet voor een een nieuwe actiethriller, maar een uit 2003 daterend plan voor een staatsgreep tegen de islamitische Ak Partij -regering.

Megaproces
Donderdag begint in Istanbul het megaproces tegen de bijna 200 verdachten; bedenkers en potentiële uitvoerders van Sloophamer, vrijwel zonder uitzondering militairen. Niet eerder zat er zoveel legergroen in de beklaagdenbank. En dat ligt gevoelig in Turkije, waar een permanente machtstrijd woedt tussen de Ak Partij, justitie en het leger.

Het voorheen onaantastbare leger bemoeide zich in het verleden keer op keer met de politiek en vier keer een regering omverwierp. Een paar jaar geleden was het nog totaal ondenkbaar dat hooggeplaatste officieren voor een ‘burgerrechtbank’ zouden verschijnen.

Ergenekon
Sloophamer is niet het eerste coupeplan dat Turkije schokt. Al sinds 2007 loopt het onderzoek naar het beruchte Ergenekon-netwerk. Een ultranationalistische groep – met contacten binnen het leger, het ambtenarenapparaat en de maffia – die verdacht wordt van politieke aanslagen en van het beramen van een staatsgreep tegen de regerende Ak Partij.

Bron: BNDeStem

Wij probeerden de Baklava van Albert Heijn uit

De slimme ondernemers haken in op Islamitische feestdagen:...

Beyaz Show kapt ermee

Het was misschien het meest succesvolle programma van de...

Vrouw van Arda gewond naar het ziekenhuis

Aslıhan Doğan, de vrouw van voetballer Arda Turan, is...

Çağatay Ulusoy en Gizem Karaca veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf

Een groep artiesten, waaronder de bekende acteurs Çağatay...