Turkse officieren moeten proces in cel afwachten

Een Turkse rechtbank heeft vrijdag bepaald dat 133 actieve en gepensioneerde officieren in de cel de uitkomst van hun proces moeten afwachten.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Ze worden ervan beschuldigd in 2003 de op islamitische leest geschoeide regering van premier Recep Tayyip Erdogan ten val te hebben willen brengen.

De rechtbank vaardigde daarnaast arrestatiebevelen tegen nog 29 officieren uit.

Medewerkers van de veiligheidsdiensten sloten direct alle deuren van de rechtbank en arresteerden de verdachten, onder wie vroegere bevelhebbers van de luchtmacht en de marine. De officieren zongen militaire liederen om te protesteren tegen de beslissing van de rechtbank, aldus de televisiezender NTV. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze tussen de vijftien en twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Volgens gelekte documenten die door de krant Taraf gepubliceerd werden, wilden de militairen op een vrijdag twee grote moskeeën opblazen, een aantal joodse en christelijke leiders ombrengen en een Turks gevechtsvliegtuig neerschieten en aartsrivaal Griekenland de schuld in de schoenen schuiven. De samenzweerders hoopten volgens de aanklagers dat de chaos die hierdoor zou worden veroorzaakt, zou leiden tot de roep om het overnemen van de macht door het leger. De militairen wilden vervolgens stadions omtoveren in openluchtgevangenissen.

Het Turkse leger heeft het bestaan van een dergelijk complot ontkend en zegt dat de documenten betrekking hadden op een simulatie voor een militaire oefening. De Turkse bevolking blijft verdeeld over de authenticiteit van het complot en de dreiging die er mogelijk van uit zou gaan. Wat wel duidelijk is, is dat machtsverhouding in Turkije duidelijk verschoven is: de regering heeft meer vertrouwen in het aangaan van de confrontatie met het leger. Het arresteren van militairen, die ooit heersten over de Turkse politiek, was in het verleden ondenkbaar.

Novum/AP

  • Loading...