Turkse officieren vast om moord op christenen

Een Turkse rechtbank heeft maandag vijf legerofficieren en twee burgers in hechtenis laten nemen in verband met de in 2007 gepleegde moord op drie christenen.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

De moorden zouden zijn gepleegd als onderdeel van een complot om de regering omver te werpen.

Het is niet precies duidelijk waarvan de officieren worden beschuldigd, maar hun arrestatie volgde nadat het openbaar ministerie een brief van een klokkenluider had bestudeerd waarin staat dat de christenen werden vermoord om chaos te creëren en het land te destabiliseren en zo een staatsgreep mogelijk te maken. De christenen, twee Turken en een Duitser, werden om het leven gebracht bij een bijbeluitgeverij, waar ze werden vastgebonden en hun de keel werd doorgesneden.

Honderden mensen, onder wie legerofficieren, politici en journalisten, worden momenteel berecht omdat ze de in 2002 aangetreden regering van premier Recep Tayyip Erdogan omver zouden hebben willen werpen. De regering is ervan beschuldigd de zaak aan te grijpen om haar tegenstanders het zwijgen op te leggen. De recente arrestatie van een aantal journalisten, onder wie twee vooraanstaande onderzoeksjournalisten, heeft protesten uitgelokt van westerse landen en internationale persorganisaties.

Novum/AP

  • Loading...