Turkse oud-president staat terecht

In de Turkse hoofdstad Ankara is het proces begonnen tegen de leiders van de militaire coup in 1980.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

De aangeklaagden zijn de 94-jarige oud-president Evren en de toenmalige luchtmachtchef Sahinkaya, die nu 86 is.

Toen hij de regering ten val bracht, was Evren chefstaf van het leger. Hij was president van 1982 tot en met 1989. Gedurende zijn bewind werden honderdduizenden tegenstanders opgepakt. Velen werden gemarteld.

Evren en Sahinkaya verkeren beiden in slechte gezondheid en wonen het proces niet bij. Via een videoverbinding worden ze verhoord.

Immuniteit opgeheven
Twee jaar geleden werd de immuniteit van Evren opgeheven zodat hij terecht kan staan. De aanklagers zullen vermoedelijk levenslang eisen, maar gezien hun slechte gezondheid is het de vraag of de oud-militairen de gevangenis in moeten.

Evren pleegde zijn coup toen er scherpe tegenstellingen waren tussen links en rechts en Turkije volgens het leger op een burgeroorlog afstevende. Evren en Sahinkaya zijn de eersten van de coupplegers van destijds die terechtstaan.

Nieuwe verdenkingen
De laatste jaren zijn honderden officieren en oud-officieren in Turkije gevangengezet op beschuldiging van het beramen van plannen voor een staatsgreep.

Bron: nos.nl
Tekst op de afbeelding: ‘Staat van beleg over het hele land – Het leger neemt het bestuur over‘ met een illustratie van Kenan Evren.

  • Loading...