Turkse overheid eist schadevergoeding aan terreurslachtoffers terug (met rente)

Turks.nl Redactie

De families slachtoffers van een terreuraanslag van de PKK in Aydın in 2005 kregen elk 70 duizend lira aan schadevergoeding van de overheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat geld nu echter terug. De reden? De overheid treft geen blaam, aldus het ministerie.

Op 16 juli 2005 pleegden PKK-terroristen een bomaanslag op een busje dat onderweg was naar het strand in de toeristische stad Kuşadası. Bij die aanslag kwamen Deniz Tutum (21), Ufuk Yücedeniz (23), Eda Okyay (24), de Ierse Tana Whalen (17) en de Engelse Helyn Bennett (21) om het leven. Nog eens 13 personen raakten gewond.

Negen maanden later werd de dader opgepakt in Elazığ en kreeg vijf keer verzwaard levenslang. De families van de slachtoffers deden een aanvraag voor een schadevergoeding bij het gouvernoraat van Aydın, maar tevergeefs. Ze openden 13 jaar geleden een rechtszaak om alsnog de schadevergoeding toegewezen te krijgen.

Afbeeldingsresultaat voor deniz tutum

De rechtbank oordeelde dat elke familie 70 duizend lira aan schadevergoeding moest krijgen van de staat. Dat betaalde de overheid dan ook. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt nu echter bezwaar. Ze vinden de compensatie te hoog  en willen het geld terug, want ‘de overheid treft geen blaam’. De rechter in hoger beroep gaf ze gelijk.

De compensaties moesten terugbetaald worden. Met rente. De families zoeken nu hun heil bij het Constitutioneel Hof, de hoogste rechtbank van Turkije.

Een familielid van een van de slachtoffers sprak met Turkse media: “Onze kinderen zijn niet vanzelf overleden. Ze zijn slachtoffer geworden van een terreuraanslag. Wat wij hebben meegemaakt heeft, naast het verliezen van onze kinderen, ons kapotgemaakt. De staat geeft rechten aan slachtoffers van terreur, maar kwam achter ons aan.

De families beweren dat de families van de Engelse en Ierse toerist elk 1,2 miljoen pound zouden hebben gekregen van de staat. Er is hierop niet gereageerd vanuit de overheid.