Turkse overheid pakt kinderen af van ‘extreem-islamitische’ ouders

Turks.nl Redactie

De vijf kinderen van een stel in Erzin, Hatay zijn afgepakt door de Turkse overheid omdat ze de ‘zorg en behoeftes van de kinderen niet konden garanderen’.

Ali en Sümeyra Algül stuurden hun kinderen naar verluidt niet naar school omdat de scholen ongelovig zouden zijn en aan afgoderij zouden doen.

Vader Ali Algül, die werkt in een veehouderij, zegt alles te doen voor hun opleiding als ze de kinderen terugkrijgen.

Na een melding van het gezin begon de lokale afdeling van ‘de sociale inspectie’ een onderzoek, waaruit bleek dat het gezin vier van hun kinderen niet naar school stuurden, niet genoeg verdienden en geïsoleerd van de samenleving leefden.

Daarop werd besloten dat Zehra (14), Zeynep (13), Izzet (11), Rukiye (7) en Rabia (5) onder toezicht gehouden zouden worden. De kinderen zijn geplaatst in overheidsinternaten.

Het zesde kind van het gezin, de 5 maanden jonge Şeyma, mag voorlopig bij de ouders blijven, omdat het niet in het belang van het kind wordt geacht op die leeftijd van de moeder gescheiden te worden. De baby wordt wel onder toezicht gehouden.

De kinderen die in de overheidsinternaten verblijven mogen wel één keer per week hun ouders zien.

Vader Ali Algül sprak met Turkse media en zei dat hij eerder werd gewaarschuwd zijn kinderen naar school te sturen, omdat het wettelijk verplicht is.

Hij zei ze dat hij de kinderen zelf opvoedde en dat hij ze op zijn eigen manier wilde laten opleiden zodat ze het islamitische geloof zouden belijden.