Turkse premier belooft nieuwe kerk in Istanbul

Premier Ahmet Davutoğlu liet tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van religieuze groepen weten dat er een nieuwe kerk zal komen in de wijk Yeşilköy van Istanbul.
Turks.nl Redactie

Tijdens de bijeenkomst die werd gehouden in zijn kantoor in Dolmabahçe luisterde de premier één voor één naar de problemen van de vertegenwoordigers.  Zij kaartten aan dat de positie en de manier waarop er gekeken wordt naar minderheden in Turkije de laatste jaren aanzienlijk is veranderd, gezien de problematiek decennia ervoor. Voorheen was het bijvoorbeeld voor een priester niet mogelijk om les te geven op een school voor christenen, zij kregen geen paspoort en als zij die wel kregen was deze maar 6 maanden geldig. Ook werden kerken werden gebruikt voor andere doeleinden. In tegenstelling tot decennia ervoor kennen de Christenen nu meer vrijheid,  worden opleidingen tot priester toegelaten en krijgen zij al hun eerder in beslag genomen onroerende goederen terug.

Reeds is een kerk in Iskenderun gerestaureerd en geschonken aan de Armeense gemeenschap van Turkije. Zij zien dit als een positieve ontwikkeling en spraken Davutoglu hun dank uit voor het terugroepen van het naar buitenland geëmigreerde minderheden. Ook het feit dat Turkije vluchtelingen met verschillende geloofsovertuigingen niet discrimineert, werd goed ontvangen door de gasten.

“Als men spreekt over niet-islamistische gemeenschappen moet niet gesproken worden alsof zij horen bij een ander land. Dit is verkeerd. Iedereen die zich bevindt aan deze tafel is een gelijkwaardige burger van het Turkse Republiek”, aldus Davutoğlu tijdens de bijeenkomst.

Nieuwe kerk
Met uitzondering van restauratie is het voor het eerst in de geschiedenis van Turkije dat er een nieuwe kerk gebouwd gaat worden. Deze kerk zal gebouwd worden voor de Syrische gemeenschap. Tevens zal de staat het stuk land toewijzen waarop de kerk zal komen te staan. 

Turks.nl / Esra Altun