Turkse premier hekelt Franse houding EU-toetreding

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan spreekt de Franse president Nicolas Sarkozy aan op zijn negatieve houding tegenover de Turkse toetreding
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

tot de Europese Unie (EU). ‘We hebben Sarkozy hier vaker voor gewaarschuwd,’ aldus Erdogan.

Hij vindt de aanpak van Frankrijk ‘verkeerd’, meldt persbureau Reuters.

Partnerschap
Erdogan meent dat de Franse president herhaaldelijk andere dingen tegen de Turkse premier zegt dan in officiële mededelingen. Sarkozy is momenteel in Turkije en praat onder meer over de toetreding van het land tot de EU.

Franse functionarissen willen echter dat hun president het onderwerp mijdt en hij zich meer concentreert de G20-onderwerpen en de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten. In een Turkse krant nuanceert Sarkozy zijn negatieve houding tegenover de toetreding van Turkije.

Hij wil een speciaal partnerschap tussen de unie en Turkije. ‘Ik denk dat een sterke relatie mogelijk is zonder een volwaardig lidmaatschap.’ Sarkozy meent dat zowel de unie als Turkije er geen baat bij zouden hebben. Erdogan is het daar echter niet mee eens: ‘De EU heeft Turkije nodig en Turkije de EU.’

Welkom
De Duitse bondskanselier Angela Merkel deelt de mening van Sarkozy. Erdogan ontmoet haar maandag in Duitsland voordat hij dinsdag met voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso in gesprek gaat.

Volgens Erdogan verandert de unie ‘de spelregels tijdens de wedstrijd’. De Turkse minister Faruk Çelik zei in oktober vorig jaar dat zijn land alleen bij de EU wil als het land echt welkom is. ‘Wij gaan niet toetreden waar we niet welkom zijn,’ aldus Çelik.

Bron: Elsevier.nl

  • Loading...