Turkse rechtbank: ‘Öcalan-vlag is vrijheid van meningsuiting’

Turks.nl Redactie

Een 17-jarige terreursympathisant in Diyarbakır is vrijgesproken van het dragen van een vlag met het portret van PKK-leider Öcalan. Het dragen van een dergelijke vlag zou vrijheid van meningsuiting zijn, volgens de rechter. Dat meldt tr.sputniknews.com.

De 17-jarige M.I. werd vervolgd door de Turkse openbare aanklager, omdat hij op 31 augustus 2016 een vlag van de gevangen Öcalan droeg tijdens een partijbijeenkomst van de pro-Koerdische HDP.

De kinderstrafrechter wees de beschuldigingen van de openbare aanklager af. Die beschuldigde M.I. van ‘het aanzetten tot geweld, provocatie of gewapend verzet’. ”Met het dragen van de vlag verheerlijkt  en rechtvaardigt M.I. de gewelddadige acties van PKK”, aldus de aanklager.

M.I. werd vrijgesproken van deze beschuldigingen. De rechter beriep zich op arresten omtrent de vrijheid van meningsuiting van het Europese Hof van Justitie en de Turkse Hoge Raad. Volgens de rechter geldt de vrijheid van meningsuiting ook voor ideeën die kunnen leiden tot aanvallen, schokkende reacties of diversiteit.

Tot slot vindt de rechter dat het dragen van een vlag met het portret van Öcalan geen propaganda is voor de terreurorganisatie PKK. Daarbij zou het feit dat de bijeenkomst vredig was verlopen, ook een rol spelen.

Verboden in Duitsland

Het is opmerkelijk dat in Turkije, waar de PKK vooral actief is, het dragen van symbolen van terroristische organisaties, zoals het portret van de leider van de terreurbeweging PKK, toegestaan wordt. In Duitsland, een land dat vaak wordt beschuldigd van steun aan de PKK, zijn diezelfde symbolen verboden.

Afgelopen maand kregen PKK-sympathisanten in Berlijn nog rake klappen van de Duitse politie, omdat ze weigerden PKK-symbolen uit het zicht te halen.