Turkse rechter: Goud bruiloft eigendom van bruid

Turks.nl Redactie

Alle cadeau’s die worden ontvangen tijdens een bruiloft zijn eigendom van de bruid. Dat heeft een Turkse rechter bepaald.

De uitspraak kwam in een zaak die werd aangespannen door een vrouw tegen haar ex-man.

De vrouw uit Bursa eiste na haar scheiding dat de bruiloftsgiften werden ingeleverd bij haar. Er werden twee bruiloften georganiseerd, dus mogelijk ging het om een aardig hoeveelheid goud en geld.

Na de bruiloft werden alle giften opgeëist door de bruidegom. Hij gebruikte alles om zijn eigen schulden, die hij had gemaakt in zijn jonge jaren, af te betalen. De bruid heeft er niets meer van teruggezien, zegt ze.

De ex-man ontkent de beschuldigingen. Hij zegt dat hij geen schulden had en dat een deel van de giften juist zijn uitgegeven door de bruid. Een ander deel heeft hij verloren wegens slechte investeringen op de beurs.

Hoger Beroep

De rechtbank bepaalde eerst dat de helft van de giften moeten worden uitgekeerd aan de bruid. Zowel de man als de vrouw waren het daar niet mee eens en gingen beiden in hoger beroep.

Mogelijk had de man daar direct spijt van: de hogere rechtbank heeft namelijk bepaald dat niet de helft, maar alle giften eigendom zijn van de bruid. Daarbij maakt het niet uit wie de gift heeft gedaan: dus geen onderscheid tussen de giften van de familie van de man of de vrouw en ook geen onderscheid wie de gift heeft ontvangen.

Alle sieraden en goudstukken die het koppel heeft gekregen tijdens het bruiloft, is eigendom van de bruid. Dus de ex-man moet alles terugbetalen. Het is niet bekend om hoeveel goud of geld het gaat.