Turkse vaders helpen thuis vaker sinds Corona-uitbraak

AvatarTurks.nl Redactie

Turkse vaders brengen meer tijd door met hun kinderen en nemen huishoudelijke taken vaker op zich. Dat blijkt uit onderzoek.

AÇEV, een stichting die zich inzet voor bewust ouderschap, deed onderzoek onder 800 Turkse mannen die zich eerder hadden aangemeld voor het Father Support Program. Het programma moet uiteindelijk zorgen voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen en moet huiselijk geweld terugdringen.

De pandemie heeft een positief effect gehad op de vaders die meedoen aan het programma. Ze brengen meer tijd door met hun kinderen, nemen kinderopvang op zich en delen het huishoudelijk werk met hun vrouwen. “Sinds drie weken ben ik thuis met mijn vrouw en kinderen. We spelen spelletjes, planten bloemen en observeren hun groei van dag tot dag. Ook doen wij samen het huishouden” zegt deelnemer Yuksel uit de Turkse stad Mersin, vader van een dochter van 8 en zoon van 7.

Het Father Support Program pleit voor betrokken vaderschap en gendergelijkheid. In een drie weken durende cursus leren vaders hoe ze opvoedingsvaardigheden kunnen ontwikkelen en activiteiten kunnen organiseren met hun kinderen. Ook is er een WhatsApp groep opgezet waarin vaders ervaringen kunnen delen met elkaar. Sinds de pandemie wordt de groep overspoeld door foto’s van trotse vaders en hun kinderen.

Ook dagen de deelnemers andere vaders ut op social media om meer tijd door te brengen met hun kinderen, door foto’s en ervaringen te delen op Facebook, Instagram en Twitter.