Turkse zusjes die moeder vermoordden krijgen geen straf

Turks.nl Redactie

De Turkse Hoge Raad heeft Şeyda P. (19) en Beyza P. (17) niet veroordeeld tot een gevangenisstraf. De zusjes vermoordden hun moeder, maar volgens de Hoge Raad hadden ze daarvoor een goede reden. Hun moeder zou hun namelijk ‘dwingen het slechte pad op te gaan’.

De 19-jarige Şeyda P. en de 17-jarige Beyza P. vielen hun moeder aan in 2013, omdat ze onbekende mannen thuisbracht en hen ‘het slechte pad op dwong’ (prostitutie, red.). Moeder Gülser Süngü raakte bewusteloos door een taser. Vervolgens werd ze om het leven gebracht door haar dochters door 24 messteken.

De rechtbank in Izmir veroordeelde Şeyda P. tot 20 jaar cel, terwijl de toen nog minderjarige Beyza P. 10 jaar cel kreeg. De advocaten van de zussen gingen echter in hoger beroep tegen de uitspraak.

Volgens de openbare aanklager van de Hoge Raad moest er meer strafvermindering komen voor de zussen vanwege ‘onterechte aanhitsing’ (soort zelfverdediging, red.). De Hoge Raad ging mee met die stelling en stelde dat de straf niet voldoende was verminderd en vernietigde de eerdere uitspraak van de rechtbank.

De zusjes zijn twee weken na de uitspraak op 28 november vrijgelaten uit de gevangenis in Karşıyaka, Izmir.