TV-kanalen Turkse sjiieten gesloten

Door | Algemeen

Kanal12 en on4, oftewel Azermedia, zijn op last van de regering gesloten. De kanalen staan bekend als de stem van de sjiitische Turks-Azerbeidzjaanse gemeenschap in Turkije.

Vooral on4 is een bekend kanaal onder Azerbeidzjaanse Turken. Het is een televisiekanaal dat voornamelijk sjiitische onderwerpen behandelt. De tv-kanalen zouden terreurgroepen steunen en handelingen verrichten tegen de nationale veiligheid.

Het parlement hoefde geen toestemming te verlenen. Vanwege de uitgeroepen noodtoestand kunnen besluiten worden genomen die de kracht dragen van een wet. Er is daarom veel kritiek op de noodtoestand, door onder andere de oppositiepartij CHP. Zij bekritiseren het feit dat er ‘wetten’ kunnen worden aangenomen zonder dat het parlement wordt geraadpleegd.

Op change.org is een petitie gestart om de tv-kanalen weer online te krijgen. Duizenden mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.

Bestuurders van het tv-kanaal laten op social media weten altijd achter de Turkse staat te staan en zeker te zijn dat er sprake is van een misverstand. Ze beweren altijd de dialoog hebben geprobeerd te zoeken tussen sjiieten en soennieten. Tot slot zouden ze nooit zijn aangesproken door de Turkse televisie- en radiowaakhond RTÜK.

https://twitter.com/on4_tv/status/823593395247546368

Turkse sjiieten

Turks-Azerbeidzjaanse sjiieten leven vooral in het uiterste oosten van Turkije, in de provincies Iğdır en Kars. De gemeenschap is overwegend kemalistisch-nationalistisch. Van 1999 tot 2004 was huidig AKP-parlementariër Nurettin Aras, burgemeester namens de nationalistische MHP in Iğdır.

Diezelfde Aras werd onlangs door Ahmet Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam, beschuldigd van spionage. Dit baseerde hij op het feit dat Aras de sjiitische stroming in de Islam volgt.

In Kars is vanuit diezelfde gemeenschap Murtaza Karaçanta burgemeester namens MHP sinds 2014.

Volgens de hoogste schattingen leven er ruim 3 miljoen Azerbeidzjaanse Turken in Turkije.

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...