Twitter blokkeert accounts in Turkije

Twitter heeft meerdere accounts geblokkeerd die geheime gesprekken en telefoonafluisteringen publiceerden.
Turks.nl Redactie

De stap komt nadat vertegenwoordigers van Twitter hebben gesproken met de Turkse overheid in Ankara.Turkije heeft om medewerking gevraagd om accounts te blokkeren die illegale content publiceren. Vandaag zijn onder andere de accounts ‘Bascalan’ en ‘Haramzadeler333’ geblokkeerd. De twee, samen goed voor een miljoen volgers, publiceerden documenten van de Turkse geheime dienst, telefoongesprekken van premier Erdogan en ministers, en geheime gesprekken over een mogelijke ingrijpen van Turkije in Syrië.

twitter turkijeTurkse twitteraars zien het bericht ‘Withheld Account’ wanneer zij navigeren naar de desbetreffende profielen. In het buitenland zijn de profielen nog wel bereikbaar.

Blokkade
Twitter was enkele weken lang geblokkeerd in Turkije, omdat de site weigerde mee te werken om plegers van strafbare feiten op te sporen in het land. Ook werden aanklachten van privacyschending van gebruikers volkomen genegeerd, aldus de Turkse internet-autoriteit. De blokkade werd opgeheven na besluit van het Grondwettelijk Hof. Ook zou Twitter geen belasting betalen in Turkije, aldus premier Erdogan.

© Turks.nl