Twittermedewerker die account Trump verwijderde blijkt (Europese) Turk

Turks.nl Redactie

De ex-Twittermedewerker die op zijn laatste werkdag het Twitteraccount van president Trump verwijderde, blijkt een Turkse Duitser. Dat meldt de Amerikaanse site TechCrunch.

Het zou gaan om Bahtiyar Duysak, een Turkse Duitser Duitser van in de twintig. De site zocht hem op in Duitsland.

Duysak werkte als uitzendkracht bij de klantenservice van Twitter, bij de afdeling waar meldingen binnenkomen van gebruikers over slecht gedrag, zoals beledigende of intimiderende tweets. Het team bekijkt de klachten om te bepalen of er volgende stappen genomen moeten worden.

Aan het eind van zijn laatste werkdag kwam een melding binnen over Trumps account. Duysak zette de machine in werking om het profiel te deactiveren, zo schrijft de Amerikaanse site. Daarna sloot hij zijn computer af en verliet het gebouw.

Duysak zegt dat hij niet had verwacht dat het profiel daadwerkelijk verwijderd zou worden. “Het was een fout. Maar natuurlijk kan één kleine fout van één mens niet zo’n gevolg hebben. Ik denk dat er een paar toevalligheden waren die willekeurig gebeurden op mijn laatste werkdag.” Wat die fout en toevalligheden inhielden en wat eventuele acties van andere medewerkers waren, wordt niet duidelijk.

De Duitser zegt dat hij niemand heeft gehackt en niets heeft gedaan wat niet had gemogen. “Ik heb geen misdaad gepleegd of iets slechts gedaan, maar ik voel me als Pablo Escobar. En dat begint behoorlijk vervelend te worden.”

Duysak zegt tegen TechCrunch te zijn gestalkt door media. Journalisten zouden contact hebben opgenomen met zijn universiteit, zijn voormalige werkgever, vrienden en familie. “Ik moest honderden vrienden en veel foto’s verwijderen, omdat verslaggevers me stalkten. Ik wil doorgaan met een normaal leven.”

Duysak zegt dat hij niet snel weer in de techsector zal werken, maar eerder in de financiële sector.