Ümit Karan veroordeeld tot bijna 2 jaar celstraf om seksueel misbruik

Oud-voetballer Ümit Karan is in hoger beroep schuldig bevonden aan aanranding en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar en 8 maanden.

Eerder sprak de lagere rechtbank hem nog vrij. Karan ontkende en verdedigde zich door te zeggen dat hij bij het tv-programma Survivor vaak met vrouwen was en ze nooit iets had aangedaan.

Ümit Karan werd door een medewerker van het appartement waar hij woonde beschuldigd van aanranding. Hij werd vervolgd met een eis van vijf jaar cel. De lagere rechtbank sprak hem in eerste instantie vrij wegens gebrekkig bewijs. De Officier van Justitie ging echter in hoger beroep.

Laatste woord

Toen hem zijn laatste woord werd gegeven bij de laatste zitting zei hij: “Ik heb dit land gediend. Ik heb mijn leven lang niemand fout gedaan. Ik ben een Kemalist (Aanhanger van Atatürk, oprichter van Republiek Turkije, red.). Als u mij wil straffen omdat ik een Kemalist ben, zal ik dat accepteren. De rechter vroeg hem hierop of Kemalisten worden bestraft (vanwege hun ideologie). De advocaat van de oud-voetballer greep in en zei dat Karan iets anders bedoelde.

Hierna nam Karan weer het woord en beweerde dat hij bij het tv-programma Survivor vaak samen met vrouwen was en ze nooit iets had aangedaan en eiste vrijspraak. De rechter ging hier niet in mee en vernietigde het vonnis van de rechtbank. Karan is veroordeeld tot 1 jaar en 8 maanden celstraf.

Cassatie

De oud-voetballer mag nog in cassatie bij de Hoge Raad van Turkije. Vermoedelijk zal hij dit ook doen.