Veel kritiek na hijsen Koerdische vlag voor luchthaven Esenboğa

Door | Algemeen

Veel Turken hebben harde kritiek geuit op het hijsen van de Koerdische vlag voor luchthaven Esenboğa in Ankara. De vlag werd gehesen, vanwege de aankomst van Barzani, leider van de Koerdische Autonome Regio in het noorden van Irak.

De vlag wordt gezien als bedreiging voor de eenheid van Turkije, omdat de vlag symbool staat voor Koerdistan. Een deel van Turkije wordt ook geclaimd als Koerdistan. Feit is echter dat de vlag ook officieel de vlag is van de Koerdische Autonomische Regio, die economisch sterk wordt gesteund door de Turkse regering.

Enkele jaren terug werd door de gouverneur van Şırnak voor het eerst de term ‘Koerdistan’ gebruikt om daarmee de autonome regio in het noorden van Irak aan te duiden. Dat was de eerste keer dat de Turkse staat de term in een officiële verklaring gebruikte.

Nu is voor het eerst de vlag van de autonome regio officieel gehesen. Het persagentschap van de autonome regio, Rûdaw, hielp een foto de wereld in. Veel Turken zijn van mening dat dit een gebaar is richting een autonome status voor het zuidoosten van Turkije. Een autonome status kan worden verkregen, als de president daartoe besluit. Althans, de president verkrijgt die bevoegdheid als de nieuwe grondwet wordt aangenomen middels het aankomend referendum.

Onder de titel BugünBayrak YarınEyalet zijn tot nu toe al ruim 16 duizend tweets de wereld in gestuurd.


 

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...