Turks.nl

Veel problemen bij 1-meivieringen in Istanbul

Veel demonstranten zijn slaags geraakt met de politie omdat zij de Dag van de Arbeid per se wilden vieren op het Taksimplein in Istanbul. Dat werd eerder verboden, omdat er grote verbouwingswerkzaamheden gaande zijn op en rondom het plein.

Het Taksimplein in Istanbul heeft een symbolische waarde voor 1 mei-vieringen. Op 1 mei 1977 vielen er tientallen doden omdat er door onbekenden werd geschoten op duizenden aanwezigen. Om dit te herdenken liet de politie kleine groepen toe, maar een grote toestroom van mensen werd tegengehouden.

Verbod
De gouverneur van Istanbul gaf dit jaar geen toestemming om te betogen op het Taksimplein. Sinds vorig jaar zijn er grote verbouwingswerkzaamheden gaande, wat niet veilig zou zijn voor honderdduizenden mensen. Er zouden kuilen zijn gegraven van tientallen meters diep, wat een onveilige situatie zou creeëren.

Terwijl sommige vakbonden ermee akkoord gingen om de vieringen te verplaatsen naar een ander plein of een ander stad, gingen extremistische groepen over tot het gebruiken van geweld. Zo werden er barricades gemaakt en in brand gestoken en werden er molotov-cocktails gegooid naar de politie. Veel agenten & journalisten raakten gewond, en veel winkels liepen schade op.

Bekijk de foto’s op onze facebook-pagina.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl