“Verander naam Nederlandstraat Ankara”

AvatarTurks.nl Redactie

De naam van de straat in de Turkse hoofdstad waar de Nederlandse ambassade is gevestigd moet veranderen. Dat is het voorstel van een Turkse analist.

Gencehan Babiş, analist bij de Turkse denktank TÜRKSAM, heeft verteld over het voorstel tijdens een programma op de Turkse staatsradio. Het voorstel kwam na een besluit in de Tweede Kamer waarbij de Armeense kwestie werd bestempeld als ‘genocide’.

De naam van ‘Hollanda Caddesi‘, oftewel ‘Nederlandstraat‘. Kan volgens hem het beste worden veranderd in ‘Hocalı Caddesi’. Het wordt dan vernoemd naar het Azerbeidzjaanse plaatsje Xocalı waar Armeense militairen een genocide pleegden in 1992. Dit moet een reactie zijn op het besluit van de kamer.

Straatnaam

Het voorstel van de analist is niet opmerkelijk: recent werd een straat in Ankara namelijk vernoemd naar de antiterreur-operatie in het noorden van Syrië door Turkse militairen. Het gaat om de straat waar de Amerikaanse ambassade is gevestigd. De Verenigde Staten steunt de YPG, de terreurorganisatie waar Turkije tegen vecht in ‘Operatie Olijftak’.

Verder zal het niet moeilijk zijn om het bordje met ‘Hocalı Caddesi’ te vestigenHet oude bord werd namelijk vernield door demonstranten. Dat gebeurde toen een Turkse minister werd gegijzeld door Nederlandse autoriteiten in Rotterdam: