Verdachte dader aanslag Reina ontkent betrokkenheid

Turks.nl Redactie

Abdülgadir Masharipov, verdachte dader van de dodelijke aanslag op 1 januari 2017 in Istanbul, ontkent alle betrokkenheid bij de aanslag.

Masharipov beweert dat hij niet de dader is en wijst alle beschuldigingen van zich af. Op 1 januari 2017 kwamen 39 personen om het leven in nachtclub Reina in Istanbul. Terreurgroep IS eiste de verantwoordelijkheid op.

Volgens Turkse autoriteiten schoot de Oezbeekse Masharipov de slachtoffers dood met een kalasjnikov. Masharipov werd na een grootschalige zoekactie op 16 januari 2017 opgepakt. In totaal zijn er 58 verdachten in de zaak, waarvan er 39 vastzitten.

De verdediging van Masharipov werd achter gesloten deuren gedaan. Achteraf werd bekend gemaakt dat hij zijn verdediging in het Turks deed en dat de tolk slechtst enkele keren moest helpen.

Masharipov beweert dat hij vanwege de ziekte van zijn echtgenote via Pakistan en Iran is beland in Turkije. Op 2 januari 2017 zou een vriend zijn foto hebben laten zien, die massaal door media werd gedeeld als de dader van de aanslag. Hierop zou hij in paniek zijn geraakt.

Turkse media zouden Masharipov onterecht als dader hebben aangewezen, omdat hij niet diegene zou zijn geweest die tijdens de jaarwisseling tientallen mensen doodschoot in de populaire nachtclub.