Verdachte journalisten in cel

Door | Algemeen

De vijf worden verdacht van lidmaatschap van een secularistisch netwerk dat de islamitische regering van premier Recep Tayyip Erdogan omver wilde werpen. Zondag werden ook al twee belangrijke onderzoeksjournalisten aangeklaagd en in de cel gegooid.

De journalisten, onder wie vier medewerkers van het anti-regeringsstation Oda TV, en schrijver Yalcin Kucuk werden vorige week gearresteerd nadat de politie hun woningen in Ankara en Istanbul was binnengevallen. De politie kopieerde harde schijven en nam aantekeningen en boeken in beslag die konden wijzen op een relatie met het Ergenekon-netwerk. Deze organisatie zou in 2003 de regering-Erdogan omver hebben willen werpen. Tegen Ergenekon loopt een rechtszaak. Niet alleen schrijvers en journalisten, maar ook politici, academici en een aantal gepensioneerde militairen zijn opgepakt.

Critici menen dat de Turkse regering de zaak-Ergenekon gebruikt om seculiere tegenstanders en andere politieke rivalen de mond te snoeren. De regering bestrijdt dit en benadrukt dat het proces de democratie in Turkije versterkt, omdat dubieuze netwerken die ooit straffeloos hun gang konden gaan nu worden opgerold.

De aanklager zei zondag in een verklaring dat de journalisten niet vanwege hun berichtgeving zijn opgepakt. De reden voor hun arrestatie is een aantal bewijsstukken, waarover hij niets kon zeggen, vanwege de ‘vertrouwelijkheid van het onderzoek’.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...