Verdediging in moedertaal wordt recht

In Turkije wordt het een recht om te verdedigen in moedertaal bij rechtszaken.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Dat heeft regeringswoordvoerder en vice-premier Bülent Arinç gezegd tijdens een persverklaring.

Arinç beantwoordde de vragen van journalisten na de ministerraad van maandag: “Eén van de redenen van de hongerstakingen is dat gevangenen hun eigen moedertaal willen gebruiken bij het verdedigen. Dit staat al langer in onze regeringsprogramma, en wordt in de komende dagen toegevoegd aan de Wetboek van Strafrecht”

Eerder dit jaar wilden verdachten van de KCK (overkoepelende orgaan PKK) zichzelf verdedigen in het Koerdisch. Echter werd dit geweigerd, omdat de wet dit niet toestaat.

Öcalan
Een ander reden voor de hongerstakingen is het verzoek om de ‘isolatie’ op terreurleider Abdullah Öcalan op te heffen. Zijn advocaten klaagden er over dat zij niet mogen spreken met de PKK-leider: “Iemand met een vastgestelde levenslange gevangenisstraf heeft geen reden meer om te spreken met zijn advocaten. Ook is dit vastgesteld in het internationale recht. Indien er een andere zaak loopt tegen Öcalan, kan hij indien gewenst weer spreken met advocaten. Er is geen sprake van een isolement, hij heeft contact met zijn familieleden”, voegt Arinç er aan toe.

© Turks.nl

  • Loading...