Vliegtuig niet neergehaald op Syrische luchtruim – stappen mogelijk dinsdag bekend

Het gevechtsvliegtuig dat is neergehaald door Syrië is niet beschoten op Syrische luchtruim, maar 2 km op afstand van de zeegrens.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares


Dat meldt minister Davutoglu van buitenlandse zaken op de staatskanaal TRT.

Hij baseert dit op gegevens die zijn gepubliceerd door de Turkse luchtmacht. Op de kaarten is de koers van het gevechtsvliegtuig te zien. De onbewapende F-4 gaat de Syrische luchtruim in, maar wordt pas neergehaald wanneer deze zich in de internationale luchtruim bevindt, en dit zonder waarschuwingen.

De aanval wordt door Turkije beschouwd als onaanvaardbaar en onvergetelijk. Het Syrische luchtruim is de afgelopen tijd vaker overtreden door onder andere Israëlische gevechtsvliegtuigen, maar toen werd er niet ingegrepen, terwijl Syrië deze aanval naar eigen zeggen ziet als verdediging van het land tegen bedreigingen uit andere landen. Verder voegt het land er aan toe dat ze niet wisten dat het een Turkse vliegtuig was, terwijl het een identificeerbaar vlucht was.

Kritiek
Landen als Engeland en Italie hebben gezegd grote bezorgdheid te hebben over de toestand. De meest felle kritiek kwam uit de VS: Zij zeggen sterk achter Turkije te staan en de aanval te bespreken bij de VN-veiligheidsraad.

Oppositie
Zondagmiddag heeft premier Erdogan gesproken met de leiders van de grootste oppositiepartijen CHP, MHP en BDP. Hij heeft informatie gegeven over het incident en mogelijke stappen die genomen gaan worden.

Nota
De ministerie van buitenlandse zaken heeft Syrië een diplomatieke nota gegeven. De nota bevat onder andere de informatie dat de vliegtuig is beschoten buiten het luchtruim van Syrië, en dat het land verantwoordelijk wordt gesteld om de aanval.

Wat de stappen hierna gaan zijn maakt Erdogan hoogstwaarschijnlijk dinsdag bij zijn wekelijkse toespraak bekend.

  • Loading...