Vluchtelingen in Istanbul keren na jaren terug naar Syrië

Turks.nl Redactie

Drie Syrische families in Esenyurt, Istanbul, zijn teruggekeerd naar Syrië.

De families vluchtten drie jaar geleden uit Syrië vanwege de verwoestende burgeroorlog, die al sinds 2011 woedt in het land. Er werd een grote ceremonie gehouden voor de Syriërs die na jaren kunnen terugkeren naar het vaderland.

De burgemeester van Esenyurt, Ali Murat Alatepe, was ook aanwezig bij de ceremonie.

“We hebben altijd samen geleefd. We hebben ons eten, ons werk en ons land gedeeld. Vandaag zijn die gebieden terug bij de echte eigenaars. Vandaag sturen we onze families terug. 35 Syrische broeders en zusters keren terug naar het vrije Syrië, het Syrië dat wij hebben bevrijd. In Esenyurt zijn ruim 140 duizend Syriërs. Van hen spreken ruim 120 duizend de Turkse taal”, zegt Alatepe.

Esenyurt'ta yaşayan 3 Suriyeli aileye dönüş töreni

De burgemeester sprak over de werkzaamheden in het district voor de Syrische vluchtelingen: “Een derde van de families hier zullen terugkeren naar Syrië. Ze zullen terugkeren naar het onlangs bevrijde Afrin. Wij hebben die regio niet alleen voor de veiligheid van Turkije, maar ook voor de veiligheid van die regio, bevrijd. De andere twee families gaan naar Jarablus (vorig jaar bevrijd door Turkije tijdens ‘operatie Eufraat Schild’). Rond de 30 families hebben een verzoek gedaan om terug te keren.

Esenyurt'ta yaşayan 3 Suriyeli aileye dönüş töreni

Yahya Talib, vader van een gezin dat terugkeert naar Afrin, zegt gelukkig te zijn dat ze terug kunnen keren. “Ik dank Recep Tayyip Erdoğan dat hij de deuren heeft geopend. We kwamen drie jaar geleden naar Turkije. We konden nergens anders heen. Erdoğan is de leider van de moslims. Moge God hem beschermen. We houden erg van hem. Mensen waren erg goed voor ons gedurende ons verblijf in Turkije. We danken het Turkse volk, we voelden ons net in ons eigen land. We hebben familie in Afrin gebeld. Het blijkt erg veilig te zijn geworden. We hopen dat alle Syriërs kunnen terugkeren”, zegt de Syrische vader.

Hamza Talib, de 11-jarige zoon van Hamza Talib, zegt veel vrienden te hebben gemaakt in Turkije: “Ik neem afscheid van mijn vrienden, maar ik heb ook vrienden in Afrin. Zij zullen blij worden mij te zien. Ik hou erg van hen. Ik dank president Erdoğan en de Turkse militairen.”

Noord-Syrië

Het Turkse leger heeft in grote militaire operaties in samenwerking met milities van het Vrije Syrische Leger een gebied van duizenden vierkante kilometers in het noordwesten van Syrië bevrijd van de terreurorganisaties IS en de PKK/YPG bevrijd.

Steeds meer Syrische vluchtelingen in Turkije keren terug naar Syrië naar bevrijde grote steden als Afrin, Al-Bab en Jarablus.

De meest recente situatie in Noord-Syrië:

Groen = bevrijde gebieden door militaire operaties Turkije
Geel = YPG, Syrische tak van terroristische PKK
Rood = Syrische regime

Operation Olive Branch.svg