Vredesgesprekken Cyprus hervat

De Grieks-Cypriotische president Dimitris Christofias en de kortgeleden gekozen president van de Turks-Cyprioten, Dervis Eroglu, hebben woensdag na een pauze van twee maanden de vredesgesprekken hervat.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon drong er bij de rivaliserende leiders op aan de langzaam vorderende herenigingsgesprekken niet te laten mislukken.

“Een akkoord ligt binnen uw bereik en deze kans moet gegrepen worden, omdat de tijd in uw nadeel werkt”, aldus Ban. “Het bereiken van een overeenkomst vereist visie, staatsmanschap en moed. Uw gemeenschappen willen en verwachten een oplossing.” Hoewel de gesprekken geen vaste einddatum hebben, verwacht Ban dat de twee leiders ‘de komende maanden’ een vredesakkoord kunnen bereiken.

Woensdag kwamen de twee presidenten voor het eerst bij elkaar. Eroglu, een hardliner, werd op 18 april gekozen als president. De vrees bestaat dat de houding van Eroglu ten aanzien van de Turks-Cypriotische soevereiniteit er toe leidt dat de gesprekken op niets zullen uitlopen. Als dit gebeurt, heeft dit gevolgen voor het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot problemen bij een nauwere samenwerking tussen de EU en de NAVO.

Omdat er zoveel op het spel staat, probeerde Ban deze angsten te verlichten door te zeggen dat hij ‘aangemoedigd’ was doordat beide leiders hebben besloten de gesprekken niet weer vanaf het nulpunt te laten beginnen. Bovendien prees de VN-chef de ‘stevige vooruitgang’ die beide partijen hebben geboekt op het punt van machtsdeling en bestuur.

Novum/AP