Turks.nl

Vriendschappelijk bezoek Turkije aan Griekenland

turkije-griekenland

Griekenland en Turkije hebben vrijdag in Athene tijdens een historische gezamenlijke kabinetsvergadering tientallen overeenkomsten getekend.

De twee landen hopen oud zeer achter zich te laten en hun economische samenwerking uit te breiden op een moment dat Griekenland middenin een schuldcrisis zit.

Het bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan was zijn eerste sinds 2004. De twee NAVO-bondgenoten kwamen tussen 1974 en 1996 drie keer bijna in oorlog met elkaar vanwege ruzies over Cyprus en territoriale rechten in de Aegeïsche Zee. In 2006 kwam bovendien een Griekse straaljagerpiloot om het leven toen zijn vliegtuig in een schijngevecht in botsing kwam met een Turkse straaljager.

Turkije pakte het bezoek groots aan. Een delegatie van 380 personen arriveerde vrijdag in Athene. Onder hen bevonden zich tien ministers en honderd zakenlieden.

De ministers tekenden in totaal 21 verdragen over kwesties variërend van energiesamenwerking, bosbescherming en het aanpakken van illegale migratie tot het promoten van Griekenland en Turkije als vakantiebestemmingen voor Chinese toeristen en de aanleg van een pijpleiding voor aardgas, die Griekenland en Turkije met Italië moet verbinden.

De belangrijkste afspraak die gemaakt werd was waarschijnlijk de toezegging flink te bezuinigen op defensie-uitgaven. Het door schulden geplaagde Griekenland besteedt binnen de Europese Unie percentueel gezien het grootste deel van zijn uitgaven aan defensie, vanwege een wapenwedloop met zijn oosterbuur. Erdogan zei dat dat voor beide landen moet veranderen. “Beide landen hebben bijzonder grote defensiebegrotingen. (…) We moeten deze uitgaven terugbrengen en het geld voor andere doeleinden gebruiken.”

Novum/AP

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl