Vochten er Syriërs mee in Çanakkale?

Sinds enkele dagen wordt veel gesproken over de rol van Syriërs tijdens de slag om Gallipoli. Maar hoeveel Syriërs vochten er nou echt mee voor de Ottomanen?
Turks.nl Redactie

Ilber Ortaylı, een zeer gerespecteerde Turkse historicus, reageert tijdens een interview op het onderwerp. Tijdens een TV programma beweerde een vluchteling dat er 70 duizend Syriërs waren omgekomen bij de slag. De man uit Syrië reageerde op de kritiek die een deel van de Turkse bevolking heeft op de plannen om vluchtelingen de Turkse nationaliteit te geven.

“In Gallipoli kwamen 70 duizend Syriërs om. En nu zeggen ze dat we moeten oprotten” beweerde hij. Historicus Ortaylı spreekt dit tegen. “Syriërs waren actief in het leger, maar niet in Gallipoli” zegt hij. Dat geldt volgens hem ook voor Koerden. “Het klopt niet dat zij in Gallipoli waren. Het was haast onmogelijk om militairen te vervoeren naar het westen.” voegt hij eraan toe. In dezelfde periode werd Anatolië namelijk geterroriseerd door gewapende Armenen.

“Er waren Grieken, Joden, maar geen Koerden en Syriërs in Gallipoli” zijn de woorden van de historicus. “Ze waren wel aan de fronten in Hidjaz”. Hidjaz is het gebied rond Mekka en Medina.

  • Loading...