Wat is er gebeurd sinds het Russisch vliegtuig werd neergehaald?

Het Russisch gevechtsvliegtuig dat werd neergehaald door Turkije heeft voor een hoop commotie gezorgd.
Turks.nl Redactie

Het was de eerste keer sinds de jaren ’50 dat een NAVO-land een Russisch toestel neerhaalde.

Kort na het neerhalen van het vliegtuig werd duidelijk dat rebellen een Russische piloot hadden vermoord. De andere overleefde het. Turkije liet weten dat de Russen het Turks luchtruim waren binnengedrongen, de piloot in kwestie ontkent. Daarnaast beweert de Russische piloot zelfs dat ze niet gewaarschuwd zijn. Turkse media publiceerden daarop de geluidsopname waar de waarschuwingen te horen zijn.

President Poetin was woest en noemde Turkije een partner van terrorisme. Premier Davutoglu koos voor een meer de-escalerende verklaring. Hij zei dat Rusland een buur en een goede vriend is. Dit soort incidenten zouden er niet voor moeten zorgen dat het contact wordt verwaterd, aldus Davutoglu.

Armeense kwestie
In Rusland werden opmerkelijke wetsvoorstellen ingediend. Zoals een wetsvoorstel van een pro-Poetin partij om het ontkennen van de Armeense ”genocide” strafbaar te stellen. Ondanks dat het Europees Hof dit eerder verbood.

Handelsembargo
Russische media meldden dat de import van wit vlees uit Turkije vanaf 1 december stopgezet zal worden. Daarnaast zouden verschillende Russische sportteams uitwijken naar een ander land voor een kamp in de winterstop.

Turkmenen
Rusland zou ook nog een hulpkonvooi dat onderweg was naar de Turkmenen hebben gebombardeerd, waarbij 7 doden vielen. Twintig vrachtwagens werden afgebrand. De Turkse ambassade in Rusland werd aangevallen en de Turkse vlag werd verbrand door een boze menigte.

Turkmeense rebellen zijn vaker gebombardeerd door de Russen. Het gerucht ging namelijk dat Turkije het Russisch vliegtuig neerhaalde om de aanvallen op Turkmenen te wreken. De Russische minister van Buitenlandse Zaken adviseerde burgers om niet naar Turkije te gaan, maar verklaarde ook dat de gastoevoer naar Turkije niet gestopt of verminderd zal worden.

De spanning duurt nog altijd voort.