Wist je dat deze liedjes verboden zijn in Turkije?

Turks.nl Redactie

Een lijst van verboden liedjes door de staatsomroep TRT wordt volop gedeeld in Turkse oppositie media.

In de lijst zijn liedjes te vinden van beroemde zangers als Koray Avcı, Mehmet Erdem, Sıla, Bengü, Demet Akalın, Nazan Öncel, Yeşim Salkım, Onur Akın en Nükhet Duru.

“De laatste keer dat bleek dat zeer populaire liedjes verboden waren door de overheid, was tijdens het militair regime, dat het verbod instelde na de militaire staatsgreep in 1980”, staat in veel kranten die bekendstaan om hun kritiek op de AK Partij-regering. Lees hier welke liedjes toen verboden waren.

In totaal gaat het om 248 verboden materialen, waaronder 2 tv-programma’s, 30 televisiereclamespotjes, 8 radioreclamespotjes, 142 Turkse liedjes en 66 Koerdische liedjes. Deze zouden in 2016 zijn getoetst aan de wetgeving en verboden zijn om uit te zenden.

Reactie TRT

TRT publiceerde een verklaring in reactie op de berichtgeving. “Het strookt niet helemaal met de waarheid”, valt te lezen in de verklaring. De Turkse staatsomroep geeft aan dat het geen lijst is van TRT, maar dat die materialen wettelijk zijn verboden en andere omroepen die materialen ook niet mogen uitzenden.

Reden daarvoor is omdat het zou oproepen tot roken en het drinken van alcohol, slecht zou zijn voor de ontwikkeling van het kind, slecht zou zijn voor het moraal van het volk of door terreurpropaganda.

“In 2016 zijn 32.848 materialen getoetst, waaruit bleek dat 2 tv-programma’s, 30 televisiereclamespotjes, 8 radioreclamespotjes, 208 liedjes niet geschikt waren voor uitzending”, staat er verder. De omroep ontkent bepaalde zangers te hebben verboden: “De liedjes van die zangers worden nog altijd afgespeeld in verschillende media van onze omroep”.

Reactie zangers

Zanger Onur Akın beweerde dat zijn liedjes zijn verboden, omdat hij ‘anders denkt’ (dan de regering). Demet Akalın reageerde boos op Twitter. Ze roept op haar liedje via YouTube massaal te delen. Akalın staat, in tegenstelling tot eerdergenoemde zanger, bekend als fan van de Turkse regering.

Welke liedjes?

De meest bekende liedjes die verboden zouden zijn:

1- Sessiz Kadın (Koray Avcı)

2- Sonra Dersin ki (Koray Avcı)

3- Artvin’de Bahar (Onur Akın)

4- Dere Akayi Dere (Selim Bölükbaşı)

5- Kimse Bilmez (Mehmet Erdem)

6- Sarhoşum Ben (Nükhet Duru)

7- Engerek (Sıla)

8- Afitap (Sıla)

9- Müstehcen (Sıla)

10- Yan Benimle (Sıla)

11- Bırak (Sıla)

12- Hasret Rüzgarları (Berkay)

13- Hep Sonradan (Berkay)

14- Kötülükler Kraliçesi (Tuğba Özay)

14- Ah Ulan Sevda (Demet Akalın)

15- Sakin Ol Şampiyon (Nazan Öncel)

16- Hodri Meydan (Bengü)

17- Erkeğin Zillisi (Yeşim Salkım)