Woede om prostitutie op jacht Ataturk

De Turkse pers heeft donderdag woedend gereageerd op het nieuws dat het jacht van de zeer geliefde grondlegger van de moderne Turkse staat, Mustafa Kemal Ataturk, door een internationaal prostitutienetwerk werd gebruikt.
Turks.nl Redactie
Total
Shares


Dat meldt DePers.nl

Het schandaal kwam aan het licht toen de Turkse politie een inval deed op de ‘Savarona’, het jacht waarop Ataturk in 1938 zijn laatste levensdagen doorbracht. Tijdens de inval ontdekte de politie tien Oekraïense en Russische vrouwen, sommigen minderjarig, die op het jacht geprostitueerd werden.

De leider van het netwerk, een Kazachstaanse zakenman, werd in de Turkse media aan de schandpaal genageld. ,,Dit is de man die de Savarona heeft besmeurd”, kopte het populaire Turkse dagblad Milliyet boven een foto van de gearresteerde zakenman.

De Turkse staat is eigenaar van het jacht, maar verhuurde het in 1989 aan een Turkse zakenman. Die verhuurde het jacht op zijn beurt een aantal dagen aan de gearresteerde zakenman. Naar aanleiding van het schandaal wil de Turkse regering een museum van het jacht maken.

Ataturk stichtte in 1923 het moderne Turkije op de smeulende resten van het Ottomaanse Rijk. Hij is een nationale held en hij wordt tot op de dag van vandaag door een groot aantal Turken vereerd. Zijn nalatenschap is wettelijk beschermd; het is zelfs verboden om Ataturk te beledigen.