YÖK: Bedekte studentes mogen lessen volgen

Studentes die een hoofddoek dragen mogen niet meer uit de lessen gezet worden door leraren.

Dat heeft de Turkse Raad van Hoger Onderwijs (Yüksek Öğretim Kurulu) maandag bepaald.

Hoofddoekdragers mogen de lessen gewoon volgen, maar de leraren kunnen de studentes alsnog aanklagen bij een decaan voor een ‘onderzoek’.

Tot heden was het in Turkije verboden om een hoofddoek te dragen op universiteiten. De seculiere elite is tegen op elk mogelijke geloofsuiting in openbare en overheidsgebouwen. De regerende Ak-Partij is van mening dat een degelijk verbod in strijd is met godsdienstvrijheid en wilt het verbod volledig opheffen.

Een jaar geleden slaagde de Ak-Partij samen met steun van de rechts-ultranationalistische partij MHP er in om de grondwet deels te wijzigen zodat het verbod wordt opgeheven. Echter draaide het Constitutionele hof de wijziging terug na een aanklacht van de Republikeinse Volkspartij (CHP) omdat het in strijd zou zijn met het secularisme.

Op dit moment zijn er felle discussies tussen de Ak-Partij en CHP over het verbod. De CHP stelde vorige week voor om een ‘Iran-model’ in te voeren, namelijk dat er een stuk van het haar zichtbaar moet zijn willen bedekte Islamitische vrouwen kunnen studeren aan de universiteit. Premier Erdogan reageerde fel; ‘De CHP heeft al jarenlang angst gezaaid over dat Turkije een streng islamitisch land aan het worden is en steeds meer lijkt op Iran, het is raar dat de CHP nu ineens een Iran-model voorstelt‘.

© Turks.nl