Yozgat roept onafhankelijkheid uit

De tot gisteren Turkse provincie Yozgat heeft woensdagochtend de onafhankelijkheid uitgeroepen. Dat gebeurde nadat 98% van de nog 200 overgebleven inwoners voor onafhankelijkheid stemden.
Turks.nl Redactie
Total
9
Shares

De enige die voor stemde, was de gouverneur van de provincie die is toegewezen door de Turkse regering. Naar verluidt heeft ook zijn gezin gestemd voor onafhankelijkheid, omdat zij boos zijn op de overheid wegens de toewijzing van de gouverneur in de ‘vergeten stad’. De opkomst was honderd procent. 

Opvallen
Door onafhankelijkheid uit te roepen wil Yozgat eindelijk eens het nieuws halen. Sinds de stichting van de Turkse republiek in 1923 is er nauwelijks actie in de provincie en de stad, dat voorheen meer dan 400 duizend inwoners kende. De lokale kranten hadden moeite met het opstellen van een lijst met tien belangrijke gebeurtenissen in het jaar 2014. “We kwamen niet verder dan 4 nieuwsberichten”, meldt de hoofdredacteur van Yozgat Today. “Ook die berichten gingen over buursteden en niet over Yozgat, zoals een aardbeving in Nevsehir dat ook werd gevoeld in de dorpen in onze provincoe,” voegt hij eraan toe. 

Zelfs de universiteit van Yozgat had geen aanmeldingen, omdat studenten dachten dat het in het buitenland zou zijn:

Militante Groep
In 2005 werd de militante groep YBC (Yozgat Bağımsızlık Cephesi) opgericht dat ging strijden voor onafhankelijkheid. Zij pleitten voor een stop van de plannen van de overheid om heel Yozgat (met toen 75.000 inwoners) te verhuizen naar Sivas. Dat zou voordeliger zijn dan stedelijke vernieuwing om de gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Echter, toen mensen uit eigen initiatief al de stad verlieten, moest de militante groep noodgedwongen stoppen. Ook een groot deel van de leden van de YBC verlieten de stad toen, omdat ze geen reden hadden om nog te leven in Yozgat.

Toerisme
De eerste president van Yozgat, Kazim Arslan (voorheen burgemeester), wil zich nu inzetten om toeristen te trekken naar Yozgat. Dat gaat gebeuren onder de slogan ‘Sonbaharda ask New York’ta, ilkbaharda ask Yozgat’ta yasanir’, zoals te horen is in de onderstaande viral tijdens de serie Kardes Payi:


Yozgat door turksnl

  • Loading...