Turks.nl

Zaken Ergenekon & Balyoz worden mogelijk opnieuw behandeld

De rechtszaken tegen honderden generaals, legerofficieren, journalisten, schrijvers en ex-politici wordt mogelijk helemaal opnieuw behandeld.

Dat meldt ntvmsnbc.

De Ergenekon is een vermeend geheim verbond in Turkije, die de regering ten val zou willen brengen door middel van gewelddadige acties. In augustus werd de zaak afgerond. Veel verdachten, waaronder ex-stafchef Ilker Basbug kregen levenslang.

Onbetrouwbaar
De discussies omtrent het opnieuw behandelen van de zaken komen na twijfels of de rechters en officieren van justitie wel onpartijdig hebben gehandeld. De afgelopen weken zijn er sterke geruchten dat veel rechtbanken en officieren werken in opdracht van de Gülenbeweging. De beweging zou veel invloed hebben binnen het politieapparaat en rechterlijke macht. 

Gülenbeweging
De zaken Ergenekon, de recente corruptieoperaties, en de zaken tegen schrijvers die kritisch zijn over de Gülenbeweging zijn gestart door dezelfde officier van justitie; Zekeriya Öz. Dit versterkt de twijfels over onpartijdigheid. De Gülenbeweging zou tegenwerkers, dankzij de Ergenekonzaak, zonder sterke feiten in het verdachtenhoekje zetten, en uiteindelijk veroordelen.

Orde van Advocaten 
Metin Feyzioglu, voorzitter van de Turkse Orde van Advocaten heeft zaterdag gesproken met premier Erdogan. Hij pleit ervoor dat het besluit over Ergenekonverdachten per direct wordt vernietigd, en de speciale rechtbanken worden opgeheven. “Pas dan zullen de wantrouwen van het volk in het rechterlijke macht worden verminderd.” Volges Fevzioglu was het anderhalf uur lange gesprek met de premier ‘positief en opbouwend’. Erdogan zou de minister van justitie opdracht hebben gegeven om stappen te nemen.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl