Zaman-journalist Mahir Zeynalov het land uit gezet

De verblijfsvergunning van journalist Mahir Zeynalov is niet verlengd op verzoek van het Directoraat-Generaal van Veiligheid.
Turks.nl Redactie

Dat melden Turkse media.

Zeynalov was journalist van Zaman, voorheen een krant die bekend stond als pro-regering. Sinds de corruptieoperaties had de krant en ook Zeynalov een zeer kritische houding tegen premier Erdogan en zijn regering. Zeynalov beschuldigde de regering met het steunen van de Al Qaida.

De mogelijke tweets die ‘de laatste druppels’ waren:
el-kaide

Zeynalov had geen Turkse perskaart, en zijn verblijfsvergunning die hij kreeg met een buitenlandse perskaart liep af op 31 december 2013. Deze werd niet verlengd door het Turkse directoraat van pers en informatie, waarschijnlijk mede door zijn kritische tweets. Hij leefde sinds vijf jaar in Turkije en was getrouwd met een Turkse vrouw.

Kritiek
De stap trok veel kritiek van zowel de media als de oppositiepartijen. De krant Radikal schreef op de voorpagina: ‘Deportatie om een tweet’. De tweets van de journalist viel niet in de smaak van de Ak Partij stemmers, mede omdat -onder andere tijdens de Taksimdemonstraties- de kant had gekozen van Erdogan.

De onderstaande afbeelding met twee tweets van Zeynalov is de afgelopen dagen vaak gedeeld op Twitter door de Erdogan-aanhangers.

18 oktober: Zonder uitzondering bid ik elke dag voor de Turkse premier.

3 februari: De Turkse Republiek heeft nooit zo een schadelijke premier meegemaakt. Moge Allah ons beschermen van zijn kwaad.

BfomrblIQAA6Nhh