Grens oversteken kan in 15 seconden: dit is hoe

Het hoeft maar 15 tot 30 seconden te duren om de grens tussen Griekenland of Bulgarije en Turkije over te steken. Dat vertelt Ruhsar Pekcan, de Turkse minister van handel.

Afhankelijk van hoeveel personen er meereizen, duurt het nu meerdere minuten voordat een voertuig toegelaten wordt in Turkije. Dat kan voor flinke files zorgen op drukke momenten. Vooral in de eerste dagen van de zomervakanties is er een flinke drukte waardoor de wachttijd aardig kan oplopen.

Minister Pekcan zegt er alles voor te doen om Europese Turken beter tot dienst te zijn. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat er meer evenveel poortjes open zijn aan de Bulgaarse kant als bij de Turkse, zodat de files in Bulgarije worden beperkt.

Toch is er een manier om het proces nog te versnellen. Het oversteken van de Turkse grens hoeft maar 15 tot 30 seconden te duren, vertelt Pekcan. Dat kan door een online formulier in te vullen waarmee je voertuig en de reizigers vooraf worden geregistreerd. Een douanemedewerker hoeft de gegevens dan enkel te bevestigen, wat gebeurt in no-time.

Op dit moment zijn er twee poortjes beschikbaar voor reizigers die het formulier hebben ingevuld. Zo kun je dus ook de rijen voor de andere poortjes eenvoudig skippen.

Het invullen kan vanaf 15 dagen voor je vakantie tot vlak voordat je bij de Turkse grens bent. Klik hier voor het formulier.