‘Zware aardbeving Istanbul op komst’

Door | Algemeen

Dat hebben Turkse en Amerikaanse wetenschappers geconstateerd.

De volgende beving zal mogelijk plaatsvinden op acht kilometer ten westen van de stad, onder zee. Verwacht wordt dat het minstens een kracht van 7 op Richterschaal zal hebben. Wanneer de beving zal plaatsvinden, is niet te voorspellen.

De onderzoekers hebben gps-gegevens van afgelopen 20 jaar bestudeerd om te zien hoe de bodem van Istanbul verschuift. Daarmee is uit te rekenen hoe de spanning toeneemt. Onder de Zee van Marmara blijft de bodem ‘haken’. Het glijdt niet zoals zou moeten wat zorgt voor spanning.

De spanning moet er uit met een beving. Dat kan met kleine schokjes, maar in Istanbul gebeurt dat meestal in één keer.

In 1999 vielen er 17.000 doden en 45.000 gewonden bij een aardbeving in de omgeving van Istanbul. Het had toen een kracht van 7,6 op Richterschaal.

“Veel gebouwen zijn oud en niet gebouwd naar de modernste vormen” constateert onderzoeker Michael Floyd van het Massachusetts Institute of Technology. Er leven 14 miljoen mensen in de stad. “Aardbevingen zijn niet regelmatig of voorspelbaar. Er kunnen levens voorbijgaan zonder beving. Maar er is maar eentje nodig om veel levens te treffen. Bij Istanbul komt het neer op: wees altijd voorbereid”, aldus Floyd.

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...