Zware straf voor idioot die vrouw aanviel om kleding

Turks.nl Redactie

De idioot Abdullah Ç., die een vrouw aanviel in een bus omdat zij een korte rok aan had, heeft een zware celstraf gekregen om zijn daad. Hij gaf de vrouw een harde schop in haar gezicht en verdedigde zijn actie in de eerste instantie. De daad kreeg veel media-aandacht.

De rechter heeft Ç. schuldig bevonden aan ‘opzettelijk voorkomen van denken en doen’, ‘opzettelijk gebruik van geloof, gedachte en mening’ te voorkomen, ‘opzettelijk eenvoudig’ en ‘belediging’ er werd besloten dat er geen ruimte was om hem te bestraffen voor ‘provocerende vijandigheid’. Hij kreeg geen strafvermindering.

De aanklacht tegen Ç. was 9 jaar en 4 maanden voor 4 misdaden. Hij kreeg uiteindelijk 3 jaar 10 maanden gevangenisstraf. Het slachtoffer Ayşegül Terzi kwam zelf niet ter zitting.

Haar advocaten kwamen ter vertegenwoordiging van Terzi. Daarnaast kwamen onder andere vertegenwoordigers van het ministerie van Familie en Sociale Zaken en de Turkse Orde van Advocaten om de zitting bij te wonen.

De idioot kreeg zelf ook het woord van de rechtbank: ”De vrouw was obsceen. Ze bezette een plek voor 2 à 3 mensen. Ik waarschuwde haar dat er ‘families’ zijn in de bus.

Ze gaf me een knipoog, maar ik weet niet wat ze ermee doelde. Ik had geen controle over mezelf en deed iets buiten mijn wil. Ik heb er spijt van.”

Volgens zijn advocaat is de mishandeling onacceptabel, daar zou geen twijfel over bestaan. Echter, zouden er veel fouten zijn gemaakt vanwege de druk vanuit de media. Daarnaast was de manier waarop het slachtoffer zat in de bus tegen de algemene normen en waarden. De advocaat eiste vrijspraak, dan wel enkel een straf vanwege mishandeling.

Als laatst zei Ç: ”Excuseer me, maar door de manier waarop zei zat kon ik haar ondergoed zien. Ik wilde de grens weten van ons land. Dit is Turkije en dit is een islamitisch land. Het was allang duidelijk dat zij geen moslims zijn. Zij hebben mij ertoe aangezet. Ik had mijn medicijnen niet op, dat had ook effect.’