1 op de 5 jongeren is werkloos in Turkije

Door | Economie

TÜİK, het Centraal Bureau van Statistiek in Turkije, heeft de werkloosheidcijfers van de maand mei bekendgemaakt. Het rapport is hier te vinden.

Jongeren jonger dan 15 jaar zijn niet opgenomen in de cijfers.

Ten opzichte van vorig jaar is het werkloosheidpercentage met 0,8% gestegen naar 10,2%. Buiten de landbouw wordt het werkloosheidpercentage geschat op 12,2%.

Dat betekent dat sinds vorig jaar nog eens 330.000 mensen werkloos zijn geworden, waardoor er nu zo’n 3.225.000 werklozen zijn in Turkije.

Onder de Turkse jongeren (15-24 jaar) ligt het werkloosheidpercentage een stuk hoger. Ten opzichte van vorig jaar is het werkloosheidpercentage gestegen met 2,4% naar een werkloosheidpercentage van 19,8%.

Dat betekent dat 1 op de 5 jongeren in Turkije werkloos zijn.

De andere kant

Aan de andere kant is er ook een stijging in het aantal werkenden. Over de maanden april, mei en juni is het arbeidersaantal gestegen met 621.000 mensen naar een aantal van 28.488.000 werkenden in Turkije.

Het arbeiderspercentage steeg met 0,2% naar 47,7%. In de betreffende periode zijn er in de landbouw 37 duizend en in de sectoren buiten de landbouw 584 duizend werkenden bij gekomen.

19,6% van het aantal werkenden, werkt in de landbouw, 18,9% in de industrie, 7,5% in de bouw en 54% in de dienstensector.

In vergelijking met vorig jaar is het percentage in de landbouw met, 0,3%, in de industrie met 0,4% en in de bouw met 0,2% gedaald.

Het percentage in de dienstensector daarentegen, is gestegen met 0,9%.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...