Account vergelijkt supermarktprijzen tussen Turkije en Europa

Turks.nl Redactie

We zullen het allemaal herkennen; familieleden uit Turkije die ons vragen hoe het is om te leven in Europa. Soms krijgen we ook specifieke vragen, zoals hoeveel iets hier kost of hoeveel we nou verdienen.

Er is een account op Instagram die ons kan helpen met het beantwoorden van die vragen. Maak kennis met @mukayese.de, waar regelmatig vergelijkingen worden gedeeld van prijzen van alledaagse producten. De vergelijkingen worden gemaakt tussen de prijzen in Duitse en Turkse supermarkten.

Allereerst is het goed om te starten met een vergelijking tussen het minimumloon van beide landen. Qua getal is het minimumloon in Turkije hoger. Maar omdat een euro veel meer waard is dan een lira, komt het minimum nettoloon in Turkije uit op zo’n 314 euro. Het minimumloon in Duitsland is daartegen ruim 7.000 Turkse lira.

Hieronder volgt een vergelijking van de arbeidscijfers. Opvallend is dat de arbeidsparticipatie in Duitsland flink hoger is dan in Turkije.

Iemand die in Duitsland werkt voor het minimumloon, verdient zo’n 3.7 keer meer dan iemand die in Turkije werkt voor het minimumloon. Producten in Turkije zouden dan ook een stuk goedkoper moeten zijn om te spreken van een vergelijkbare koopkracht. Maar is dat ook zo? Zie de vergelijkingen hieronder.

Melk

Omgerekend is een liter melk ongeveer even duur in Turkije als in Duitsland.

https://www.instagram.com/p/BkqE2JtlTGN/?utm_source=ig_embed

Zout

https://www.instagram.com/p/BnjQWqfAZsC/?utm_source=ig_embed

Turkse Thee

Het account vergelijkt ook regelmatig de prijzen van Turkse producten. Een Duitser kan dus flink meer Turkse thee kopen voor zijn salaris dan een Turk; terwijl het gaat om een product uit Turkije. Zeer opvallend.

Aardappelen

Kaas

Yoghurt

Sigaretten

Olijven

Hans kan er 300 van kopen met zijn salaris.  Mehmet moet het doen met 135 stuks.

Suiker

Sucuk

Pampers

OV-abonnement

Drank

Knoflook

Call of Duty

Handcrème

Baby Shampoo

Ketchup

https://www.instagram.com/p/BtEEYJ-A1cJ/

Vaatwastabletten

Raki