Turks.nl

Beoordeling Turkije verhoogd naar Investment Grade

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de status van Turkije bijgesteld van Ba1 naar Baa3. Daarmee komt het land in de Investment Grade.

Volgens Moody’s heeft Turkije de verhoging te danken aan sterke hervormingen in zowel de economie als in de openbare financiën. Ook werd de nadruk gelegd op de daling in de schuldenpost, die sinds 2009 met 10% is gedaald tot 36% in 2012.

Ontevreden
Vicepremier Ali Babacan van financiën is ontevreden over het besluit van Moody’s: “De staatsschuld is vergeleken met het BNP gedaald van 46% naar 36%. Het begrotingstekort is relatief laag. Het handelstekort is in 2012 met 4% verlaagd. De economische politiek die we volgen heeft de risico’s enorm verlaagd. Het besluit is terecht, maar we verdienen hogere beoordelingen.”

Crisis
De Turkse economie herstelde snel van de gevolgen van de economische crisis. Na een krimp van 4.7% in 2009, boekte het land een recordgroei van 9.2% en 8.5% in de volgende twee jaren. In 2012 was de groei 2.6%, wat lager was dan de verwachte 3.2%. In 2013 verwacht Turkije een groei van 4%.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl