Bulgaren massaal naar Turkije door lage prijzen

Turks.nl Redactie

Bij grensovergangen tussen Bulgarije en Turkije zijn lange files ontstaan van Bulgaren die willen profiteren van de lage waarde van de Turkse lira.

Relatief gezien zijn veel producten in Turkije namelijk veel goedkoper dan in Bulgarije en daar maken de Bulgaren graag gebruik van. Zij komen shoppen in Edirne, een grote Turkse stad nabij de grens. Bij Kapikule, de grootste grensovergang tussen de landen, ontstonden er files tot een kilometer lang. “Als ik kon, zou ik elke week komen shoppen in Turkije,” zegt een Bulgaarse vrouw aan Turkse media.

Volgens de lokale kamer van koophandel komen er elke week tienduizenden Bulgaren en Grieken naar Edirne om er te shoppen. Gemiddeld besteden ze er elk zo’n 500 euro.

De Turkse lira heeft zo’n 30% aan waarde verloren in het afgelopen jaar ten opzichte van vreemde valuta. De waarde van de Bulgaarse Leva is al decennia stabiel: 1 euro is er 1,95 leva waard. Verder zijn Bulgaren nu net wat rijker dan Turken. Het minimumloon in Turkije bedraagt nu bruto 282,10 euro (3.577 lira). In Bulgarije is het 332 euro.