Erdogan woedend op S&P na verlagen kredietbeoordeling

Premier Recep Tayyip Erdogan reageert fel op Standard & Poor’s nadat de ratingbureau de beoordeling van Turkije heeft verlaagd, terwijl die van Griekenland is verhoogd.
Turks.nl Redactie


S&P verlaagde de beoordeling van ‘positief’ naar ‘stabiel’. Erdogan: “Tijdens de crisis is Turkije gegroeid. Uit ideologische redenen durft S&P geen hogere beoordeling te geven, terwijl failliete  Griekenland een hoger waardering krijgt. Hier trapt niemand in, en desnoods erkennen wij S&P niet meer als kredietbeoordelaar.

Erdogan voegt er aan toe dat Turkije geen land meer is die krediet en hulp vraagt, maar zelfs hulp biedt aan landen die in moeilijkheden verkeren. Hij vindt het belachelijk dat landen die honderden miljarden steun krijgen een hoger beoordeling kunnen krijgen.

Reactie
S&P heeft dezelfde dag nog gereageerd: Zij beweren dat landen onafhankelijk en zonder enig politieke druk worden beoordeeld. En het is volgens S&P geen verlaging, maar een vooruitzicht dat de Turkse economie de komende periode niet verder zal groeien of zal krimpen. Erdogan spreekt dit tegen, mede omdat Turkije ondanks de crisis, na China het land was met de grootste economische groei.

© Turks.nl