Euro daalt richting 6 lira

Turks.nl Redactie

De lira blijft stijgen na een vrije val sinds het begin van augustus. 1 euro kwam enkele keren boven de 8 lira, maar nu herstelt de lira zich fors.

€ 1 is nu ongeveer 6,5 lira, terwijl die euro eerder deze week iets meer dan 8 lira waard was. De afgelopen twee dagen is de lira zo’n 12% gestegen en opzichte van de euro.

De lira stijgt al twee dagen, maar de stijging ging harder nadat de emir van Qatar bekendmaakte 15 miljard dollar te zullen investeren in Turkije na een bespreking met de Turkse president.

Liracrisis

Al jaren daalt de waarde van de lira. Waar de euro in 2015 nog geen 3 lira was, is de euro nu bijna dubbel zoveel waard in Turkije. Sinds begin augustus is de waarde echter harder gedaald dan ooit tevoren.

De waardedaling komt tijdens een ruzie tussen Turkije en de VS over de in Izmir gevangen Amerikaanse dominee Brunson. De VS eisen dat hij vrijkomt, maar hij zit vooralsnog in huisarrest op verdenking van steun aan een terreurorganisatie.

Trump stelde hierop sancties in tegen twee Turkse ministers. Turkije deed na mislukte besprekingen hetzelfde tegen twee Amerikaanse ministers.

Later stelde de Amerikaanse president extra importheffingen tegen staal en aliminium uit Turkije. China liet daarop weten meer staal en aliminium te zullen importeren uit Turkije.

Tot slot maakten de Turkse autoriteiten ook bekend op veel Amerikaanse producten importheffingen te hebben geheven.